Historia

För att hitta bakgrunden till Stall-Lindekullen får man gå tillbaka i historien.

Anders var den i familjen som hade första kontakten med hästar och ridning. Detta skedde i slutet av 1970-talet när kompisgänget i Nordvästra Skåne, drivna av några hästintresserade tjejer, lyckade få med gänget upp på hästryggen. Detta blev till en vana och under några år red Anders kontinuerligt på ett par olika anläggningar runt den vackra Söderåsen.

Detta intresse föll dock i dvala och nästa kontakt med hästar var att Cecilia, under något år i Göteborg, tillsammans med några arbetskamrater började rida på Nääs slott.

Många år senare, i början av 2000-talet började parets dotter Lovisa rida i Karlskrona. Några år senare började även Cecilia efter många års uppehåll. Efter flera års ridlektioner blev tjatet om en egen häst mer och mer högljutt och med tanke på föräldrarnas latenta intresse var inte projektet helt usiktslöst.

Sommaren 2006 inleddes letandet aktivt efter en lämplig häst och efter att ha tittat på flera olika föll valet på BONA, ett då elvaårigt Polskt halvblod, Wielkopolska, som var just hemkommen till Sverige via en Skånsk hästtransportör.

BONA stallades in på Västeråkra ridskola utanför Karlskrona och i samband med köpet började också Anders rida lektioner efter 25 års uppehåll.

Framåt hösten 2006 upptäcktes mycket oväntat att BONA var dräktig.

Denna historia är beskriven i detalj på BUKEFALOS se länk
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=717928

I komprimerad form nedkom BONA natten 17/1 2007 med ett välskapt stoföl som kom att få namnet SAGA.

Saga

Saga

Trots fölning mitt i vintern, på ridskola, gjorde vi vad vi kunde för att ge fölet de bästa förutsättningar vi förmådde tillskapa. Ovärderlig erfarenhet fanns dessbättre i vår närhet främst i form av Anita Berglund som då drev Västeråkra Ridskola och välvilligt delade med sig av sin kunskap för att göra SAGA’s första månader så bra som möjligt.

Våra bravader väckte visst medialt intresse:

Saga reportage Ridsport

SAGA Reportage BLT

Framåt våren hittade vi Carl-Olof Persson, som drev Kastanjelund utanför Fridlevstad och fött upp halvblod i 20 års tid. Han lät oss ha BONA och SAGA i en av sina flockar med andra unghästar första sommaren och därefter har SAGA kunnat gå i hans lösdrift fram tills vi tog hem henne hit våren 2009. Även så fick vi ovärderlig hjälp av betydligt mer erfarna hästmänniskor än vi själva och SAGA har därmed kunnat växa upp i en flock harmoniska och välskötta unghästar.

Landlady och Avant - Mor och son

Landlady och Avant - Mor och son

Som det sannolikt framgår har vår start som hästägare varit något omtumlande men då vi samtidigt fattade stort tycke för våra djur så närdes planerna på hur att fortsätta under tiden. Vi ställdes därmed inför ett avgörande vägval. Att börja samla på hästar och samtidigt bo i villa i centrala Karlskrona föreföll som en relativt omöjlig kombination. Vi hade understundom diskuterat framtida planer på att flytta ut på landet efter att barnen flugit ut men dessa planer kom att bli de som tog överhanden och efter att scannat marknaden i Karlskrona området under något år vidgade vi cirkeln något. Vi köpte således Lindekullen utanför Vissefjärda i sydöstra Småland hösten 2007 och flyttade hit midsommar 2008. Under hösten 2008 färdigställdes ett nytt Bruksstall med 6 boxar.

December inköptes vår tredje häst, Landlady e. Landlord ue. Utrillo, av Carl-Olof Persson då han valt att trappa ner sin uppfördning. Lillejulafton tog vi hem BONA och LANDLADY och i mitten av maj 2009 hämtades SAGA hem. Vi hade slutligen lyckats samla vår lilla flock till egen hästgård.

Comments are closed.